Energeticky úsporný zpravodaj

Energeticky úsporný zpravodaj

Vítám vás u prvního vydání zpravodaje, ve kterém vždy jednou za měsíc shrneme to podstatné z naší práce v oblasti úspor energie v budovách, energetické účinnosti v průmyslu a dekarbonizace teplárenství. Dozvíte se, co se chystá na úrovni EU i v Česku, jak to z našeho pohledu ovlivní přechod na úspornou a uhlíkově neutrální ekonomiku nebo jak se vyvíjí Nová zelená úsporám a kam jdou prostředky z Modernizačního fondu. Z odběru zpravodaje se můžete kdykoliv odhlásit. K tomu případně využijte odkaz v patičce tohoto e-mailu.

 

Přeji příjemné čtení. 

 

Petr Holub

ředitel společnosti Budovy21

Kampaň podporující úspory a OZE 

V reakci na klimatickou krizi a ruský útok na Ukrajinu jsme společně se Svazem moderní energetiky rozjeli v listopadu minulého roku kampaň za větší politickou podporu pro systematické investice do úspor energie v budovách a zjednodušení podmínek pro povolování obnovitelných zdrojů. 

 

A Česko se za minulý rok skutečně posunulo. Kam? Přečtěte si v článku: 

Energeticky soběstačnější Česko. Kde jsme a kam kráčíme?

 

Tyto požadavky zazněly i 17. listopadu na Festivalu svobody v Praze. Podívejte se na krátké video níže. Plnou verzi najdete tady. 

O čem se mluví

Nová zelená úsporám Light


„Důležité je brát opatření z programu Nová zelená úsporám Light jako první krok a mít rozmyšleny i kroky další. Celkovou renovací domu lze totiž dosáhnout až 90% úspory energií. Při dnešních cenách energie se tak vyplatí další kroky realizovat i s nižší dotací z klasického programu Nová zelená úsporám. Stát společně s dotací nabízí i poradenství. Zájemci tak získají základní informace, jak opatření provést, aby si nezablokovali další postup renovace, byť na případnou letošní investici mohou navázat až za 5 nebo 10 let,“ shrnuji náš postoj v článku Jak nejlépe využít 150tisícovou dotaci z programu Nová zelená úsporám Light na Novinkách.cz.

 

Tématu jsme se věnovali i v České televizi v pořadu Drahé Česko: Nový dotační program podpoří energetické úspory nízkopříjmových skupin.

Co by vám nemělo uniknout

Potřebujeme zrychlit tempo zateplování budov. Ušetříme tak celý jeden nový Temelín, vyplývá z nové studie


Pokud nyní zvýšíme tempo důkladných renovací budov 2-3krát, dokážeme v roce 2050 uspořit takové množství energie, které odpovídá ročnímu výkonu Temelína, vyplývá z nové studii BPIE.

V rámci EU by pak důkladné energeticky úsporné renovace jen obytných budov vedly ke snížení poptávky po energii na vytápění o 777 TWh. Poptávka po energii na vytápění by tak klesla o 44 % oproti roku 2020. Došlo by k 46% úspoře plynu, 44% úspoře topného oleje a 48% úspoře uhlí. 

Vítr a slunce vyrobily rekordní pětinu elektřiny v EU, předstihly plyn, uhlí klesá

 

V roce 2022 vyrobily rekordní pětinu (22 %) elektřiny v EU větrné a solární elektrárny a poprvé tak předstihly zemní plyn (20 %), vyplývá z přehledu European Electricity Review energetického think tanku Ember.

 

Přečtete si, co o tom psaly Hospodářské noviny Nová studie: Vítr a slunce předběhly plyn. Více elektřiny se vyrobilo i z uhlí, letos se ho má spálit méně nebo server Obnovitelně.cz: Evropa přelstila Putina. Větrné a sluneční elektrárny loni poprvé překonaly zemní plyn.

Strategie, úspory i místní obnovitelné zdroje. České teplárny potřebují změnu 

 

Strategie pro vytápění a chlazení budov v obcích, důraz na úspory energie nebo zapojení lokálních obnovitelných zdrojů a odpadního tepla, to jsou základní stavební kameny naší teplárenské soustavy, tak jak by mohla vypadat v blízké budoucnosti. K těmto závěrům dospěly v nových studiích týmy expertů z Fakulty elektrotechnické ČVUT a konzultačních společností PORSENNA a Enviros. Doporučení pro dekarbonizaci českého teplárenství připravená společností Budovy21 diskutovali v prosinci minulého roku na odborném workshopu zástupci resortů průmyslu a obchodu, životního prostředí a místního rozvoje a Teplárenského sdružení ČR. 

 

Přečtěte si, co o tom napsal týdeník Ekonom: Teplárny bez uhlí. Hledají cestu, jak nahradit nejvyužívanější surovinu.

 

Téma rezonovalo i na prosincovém dekarbonizačním fóru, které pořádal Euractiv.cz: Teplárny se zbavují závislosti na uhlí a plynu, potenciál má odpadní teplo.

 

Aktuálně jednáme se 3 českými městy o přípravě jejich plánu vytápění, který je prvním krokem k dekarbonizovanému teplu.

Co se chystá

Blíží se výročí války na Ukrajině, která destabilizovala nastavení evropské energetiky a zároveň proměnila některé dřívější trendy. Sledujte dnes 20. února od 14 do 16 hodin panelovou debatu: Energetická svoboda –⁠ rok od ruské války a české výzvy k energetické nezávislosti, kterou pořádá Svaz moderní energetiky s Aliancí pro energetickou soběstačnost. Na akci vystoupíme společně se zástupci vlády, byznysu a odborníky na energetiku a průzkumy veřejného mínění.      

Pokud vás první vydání našeho zpravodaje zaujalo, budeme rádi, pokud budete v jeho odběru pokračovat. A jestli máte nějaký dotaz nebo zajímavý postřeh, neváhejte se na nás obrátit na info@budovy21.cz.

Odběr tohoto newsletteru si můžete zdarma přihlásit zde

Nechcete již nadále odebírat tyto e-maily? Odhlásit se můžete zde.