Energeticky úsporný zpravodaj

Energeticky úsporný zpravodaj

Energetická chudoba se může týkat až 30 % domácností. Pomoci by jim mohl sociální tarif a dlouhodobá podpora úspor v budovách.


Podle prvních výsledků nové analýzy Centra ekonomiky regulovaných odvětví Vysoké školy ekonomické v Praze se nějaký aspekt energetické chudoby může týkat až 30 % domácností v Česku. Buď platby za energie představují nepoměrně vysokou část oproti příjmům těchto domácností, nebo mívají nesplacené závazky u energetických firem či si nemohou dovolit svůj dům či byt dostatečně vytápět. Pomoci by jim mohl sociální tarif nebo příspěvek na energie a intenzivnější podpora úsporných renovací bytových i rodinných domů. Celou zprávu najdete na webu Budovy21 zde. A jak se dočtete dále, některé z navrhovaných kroků už vláda podporuje.

Solární ohřev vody pro seniory a nízkopříjmové domácnosti

 

Senioři a nízkopříjmové domácnosti mohou nově žádat o prostředky na pořízení termických nebo fotovoltaických systémů na ohřev vody. Maximální příspěvek činí až 90 tisíc korun, přičemž roční úspora pro čtyřčlennou domácnost může překročit 10 tisíc korun. Přečtěte si článek na Obnovitelně.cz Státní podpora solárního ohřevu vody ušetří domácnostem tisíce korun ročně.

Jde o rozšíření podpory z programu Nová zelená úsporám Light, který běží už od začátku tohoto roku a poskytuje příspěvky na dílčí renovační opatření jako jsou dotace na výměnu oken či vchodových dveří a zateplení střechy nebo fasády. 

 

Mínus 87 % za energie v rodinném domě ze 70. let po důkladné renovaci 

Investice do komplexní energeticky úsporné renovace staršího domu se vám při dnešních cenách energií může vrátit už za 10–15 let. Rodiče Petra Holuba, kteří si takto v roce 2011 zrekonstruovali dům ze 70. let na jižní Moravě, to berou jako zajištění se na důchod. A dnes už z renovace jen benefitují. Video, kde si dům můžete prohlédnout a zjistit, co vše bylo potřeba udělat, natočil propagátor elektromobility Jan Staněk: Electro Dad # 468 - YouTube.

 

O čem se mluví

Emise stále rostou, ale pomaleji. Času na změnu nám už ale mnoho nezbývá

  

Koncem března vydal Mezivládní panel OSN pro změnu klimatu (IPCC) Souhrnnou zprávu 6. hodnotící zprávy. Vyplývá z ní, že zastavit nárůst globální teploty na hodnotě 1,5 °C je stále možné. Globální klimatická situace se sice stále zhoršuje a objem emisí skleníkových plynů nadále roste, ale už pomaleji než dříve. Přesto nemáme času nazbyt. Vlády musí jednat rychleji, do fosilních paliv proudí více peněz než do klimatických opatření, varují vědci ve zprávě IPCC, upozornila Klimatická koalice v tiskové zprávě. 

Řešení jsou nasnadě. A efektivní udržitelná energetika založená na úsporách tvoří jejich důležitou součást.     

EU chce bezemisní novostavby a rychlejší tempo renovací. Údajné „plošné zateplování“ nehrozí.

  

Součástí snahy EU o snižování množství emisí CO2 jsou i budovy. Ty v EU spotřebovávají až 60 % energie a vyprodukují skoro 40 % emisí. Jednání o nové podobě směrnice o energetické náročnosti budov jsou tak v plném proudu. Neobešly se ale bez zjednodušujících a z kontextu vytržených mediálních prohlášení o tom, že vlastníci budou mít povinnost zrenovovat svoje domy. Není tomu tak. Ve společném stanovisku Budovy21, Centra pasivního domu a Sdružení EPS ČR vysvětlujeme, že schválený dokument zatím pouze vyjadřuje postoj Evropského parlamentu, které se výrazně liší od pozice členských států, jejichž hlas zastupuje Rada EU. Žádné nové povinnosti pro majitele nemovitostí nejsou dojednány. Smysl směrnice a tím i vzkaz pro vlády členských zemí je ale už teď jasný: zrychlit tempo renovací budov a podpořit ho poradenstvím, nízkoúročenými půjčkami, informační kampaní a dalšími nástroji. 

Chcete vědět víc? Poslechněte si epizodu podcastu Českého rozhlasu Bruselské chlebíčky s Petrem Holubem, kde aktuální dění kolem směrnice rozebírá: Bude v EU povinné zateplit si dům? Babičky s tím nikdo obcházet nebude, myslí si energetický expert. Nebo si přečtěte článek na serveru Euractiv.cz: Renovovat budovy potřebujeme, cíle EU jsou správné. Směrnice se ale musí napsat lépe, říká expert.  

Inspirace z praxe

Starý dům nemusí být energetická pohroma. Stačí vědět, kam sáhnout


V době vysokých cen energií dopadá krize nejčastěji na majitele starších budov, kterým chybí zateplení či nejrůznější moderní stavební řešení, jež jsou u novostaveb samozřejmostí. Přesto pořízení starého domu nemusí být tak zásadní problém. Po dobrém zásahu se může přiblížit až k téměř pasivnímu bydlení. Je ale potřeba rekonstrukci správně naplánovat. Jak, to se dozvíte v článku v Hospodářských novinách.

Neuzamkněte si potenciál pro další renovaci. Při výměně oken myslete na předsazenou montáž. 

 

Výměna oken patří k nejčastějším úsporným opatřením, která majitelé domů realizují. Pokud chtějí časem zateplit fasádu budovy, vyplatí se nepodcenit důležitý detail a tím je předsazená montáž oken. O co jde se dozvíte v reportáži z Dobříše na ČT1.

 

Osobní poznámka Petra Holuba

 

Toto je poslední zpravodaj v mé pozici ředitele společnosti Budovy21. Dlouho jsem volal po tom, aby státní správa měla dostatečnou kapacitu pro řešení výzvy dekarbonizace českého hospodářství, zejména podpory úspor energie a rozvoje obnovitelných zdrojů. Nyní nastal moment, kdy jsem svou kapacitu do služeb státu a veřejnosti sám nabídnul. Více se dozvíte v nejbližších dnech. 

Pokud vás náš zpravodaj zaujal, budeme rádi, pokud budete v jeho odběru pokračovat. A jestli máte nějaký dotaz nebo zajímavý postřeh, neváhejte se na nás obrátit na info@budovy21.cz.

Odběr tohoto newsletteru si můžete zdarma přihlásit zde

Nechcete již nadále odebírat tyto e-maily? Odhlásit se můžete zde.