Energeticky úsporný zpravodaj

Energeticky úsporný zpravodaj

Česko bez ruského plynu a nižší spotřeba versus investice do úspor 


Jak napsal ministr Síkela na svém twitterovém účtu, během loňského roku jsme se dokázali nejen úplně zbavit ruského plynu, ale také snížit jeho spotřebu o 20 procent, což představuje úsporu impresivních 1,8 mld. kubíků plynu. Energetické úspory jsou tím nejlevnějším a nejúčinnějším opatřením, které nám pomůže zvládnout důsledky ruského zneužívání energetiky jako zbraně. 

Dosáhli jsme toho zatím především omezením spotřeby. Trvalých úspor však docílíme jedině strategickými investicemi do úsporných opatření. Jen v budovách můžeme zdvoj až ztrojnásobením tempa jejich renovací snížit spotřebu plynu do roku 2030 o dalších až 1,8 mld. kubíků, uvádí na Twitteru Petr Holub. Zda nám úspora prvních 1,8 mld. kubíků zůstane, uvidíme. V kombinaci s investicemi do trvalých úspor bychom ale mohli celkově snížít spotřebu až o 3,6 mld. kubíků plynu. 

Energetická svoboda: rok ruské války a české výzvy v energetické nezávislosti

O tom, co se za poslední rok změnilo v energetice a jak můžeme tento vývoj dále využít pro dosažení klimatické neutrality, jsme diskutovali na debatě Energetická svoboda: rok ruské války a české výzvy v energetické nezávislosti. Podívejte se na záznam dvouhodinové panelové debaty ministrů, expertů a zástupců byznysu o možnostech bezuhlíkových řešení bezpečnostních a klimatických hrozeb Česka. 

 

O čem se mluví

Nové cíle pro energetickou účinnost a renovace budov 

 
Také EU se v rámci jednání o směrnici o energetické účinnosti (EED) shodla na vyšších cílech pro energetickou efektivitu. Do roku 2030 navrhuje omezit celkovou konečnou spotřebu energie o 11,7 procenta proti hodnotám, které pro konec desetiletí odhadovala před třemi lety. Členské státy si do června mají stanovit svoje národní cíle. Psal o tom Euractiv: EU omezí spotřebu energie o víc než 10 procent do konce roku 2030, shodli se zástupci členských zemí. 

"Nově dohodnutý objem úspor odpovídá kvalitní renovaci 60 až 80 tisíc budov ročně, což je zhruba dvakrát až třikrát více, než je tomu dnes. Pro Česko je tento větší cíl splnitelný a máme na něj i dost prostředků. V případě rodinných a bytových domů z programu Nová zelená úsporám. Veřejné a podnikatelské budovy zase mohou čerpat z evropských fondů. Dnešní ceny energie navíc znamenají, že se zkrátila návratnost běžně na úroveň kolem 10 let", komentoval Petr Holub probíhající vyjednávání pro Hospodářské noviny: Unie se dohodla na kompromisu. Zateplování a renovace budov mají do roku 2030 výrazně přispět  k úsporám 11,7 procenta energií.

Tato směrnice úzce souvisí s další aktuálně projednávanou směrnicí o energetické náročnosti budov (EPBD4), která řeší nové minimální energetické standardy pro veřejné i soukromé budovy (MEPS). K jednáním o EPBD4 jsme zveřejnili společné stanovisko s Centrem pasivního domu. Pro deník Právo a Novinky.cz jsme v článku Europoslanci: Majitelé musí zateplit domy komentovali, jak je to s tzv. povinnými renovacemi starších domů, v jaké je jednání nyní fázi a jak ho můžeme jako členský stát ovlivnit: „Návrh Evropského parlamentu se může ještě změnit, protože nyní o něm budou europarlament a Evropská komise vyjednávat s členskými státy. Můj odhad je, že to spíše skončí blíže pozici členských zemí, která říká, že třeba rodinné domy by z toho měly být vyjmuty. Stát ale bude muset nabídnout lidem poradenství, dotace a zvýhodněné půjčky", uvedl Petr Holub. 

Směrnici a možnostem její transpozice do české legislativy se budeme v následujících měsících intenzivně věnovat. 

Co by vám nemělo uniknout

Konference Centra pasivního domu 


Zajímá vás, jak je stavební sektor na realizaci energetických úspor připraven? Přihlaste se na konferenci REAL ESTATE MARKET: Města, budovy a energie.  
Řešit se bude legislativa a financování pro environmentálně šetrné projekty a také na zodpovědný rozvoj vystavěného prostředí. Konference se zaměří i na uhlíkově neutrální výstavbu a na technologie, materiály a udržitelná řešení ve výstavbě.  

 

To se nám líbí

Víte, že polystyren se dá dobře recyklovat?


Čisté odřezky ze zateplovacího pěnového polystyrenu nebo obaly z tohoto materiálu se dají dobře recyklovat. Důležité je, abychom je dokázali sebrat vytříděné a tím čisté. Potom mohou jít znovu rovnou do výroby nového produktu. Sdružení EPS, které zastřešuje firmy z této branže, to ukazuje na několika pilotních projektech. Podobný přístup zvažuje i město Praha. Více se dozvíte na webovém portálu Recyklujeme polystyren. Podívat se můžete také na reportáž Českého rozhlasu z Kralup nad Vltavou, kde se recyklaci věnují.

A že i členité fasády lze kvalitně zateplit? 

 

Na konec sdílíme jeden podařený příklad zateplení budovy školy s historizující fasádou do téměř pasivního standardu. Podívejte se na školu ve středočeských Hudlicích.    

Pokud vás náš zpravodaj zaujal, budeme rádi, pokud budete v jeho odběru pokračovat. A jestli máte nějaký dotaz nebo zajímavý postřeh, neváhejte se na nás obrátit na info@budovy21.cz.

Odběr tohoto newsletteru si můžete zdarma přihlásit zde

Nechcete již nadále odebírat tyto e-maily? Odhlásit se můžete zde.